Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bárkit odaengednek, pedig ott sokan meghalnak - hihetetlen f
  2023-04-01 22:00:07, szombat
 
 







BÁRKIT ODAENGEDNEK, PEDIG OTT SOKAN MEGHALNAK - HIHETETLEN FELVÉTELEK
Origo2023.04.01. 16:57


A következő felvételeken láthatjuk a világ legveszélyesebb túraútvonalait. Ezek az ösvények bár legálisan látogathatóak, mégis csupán a legbátrabb és legrátermettebb túrázóknak valók, hiszen még egy apró hiba, vagy elvétett lépés is életveszélyes balesetekkel végződhet. És közismert: végződik is. Egyik-másik helyszínen már többen meghaltak, úgymond túrázás közben.


Link








Link






























Link


A rozoga vaslépcsők, a hegyomlások, az oxigénhiány, vagy épp a gyilkos vadállatok az alábbi képeken látható túraútvonalakon szinte általánosak, ezért a kezdő túrázók jobb, ha nagy ívben elkerülik ezeket a vidékeket:


MOUNT HAUSHAN, KÍNA:







Több mint 700 évvel ezelőtt egy taoista pap Kínában vékony deszkákat szögellt egy szikla oldalára, hogy elérje a szent hegy csúcsát, így született ez a különleges útvonal, amelyet sokan a világ legveszélyesebb ösvényének tartanak. A Huashan-hegyen található túrát eredetileg a szikára épült templomokba tartó zarándokoknak szánták, mára azonban a világ minden tájáról látogatják a turisták.

A magaslatra meredek lépcsők és keskeny fadeszkák vezetnek, de előfordulnak olyan szakaszok is, amikor, jobb híján a sziklákba vájt lábtámaszokba kell lépnie a bátor kalandornak. A feljegyzések szerint emberek százai lelték már halálukat a pazar kilátással kecsegtető, de annál veszélyesebb útvonalon.


DRAKENSBERG TRAVERSE, DÉL-AFRIKA:







A Drakensberg-hegység vagy magyarul Sárkány-hegység közel ezer kilométer hosszan halad keresztül a Dél-afrikai Köztársaságon és Lesothón, egészen Szváziföldig. Itt található a mintegy 230 kilométer hosszú Grand Traverse, az a lenyűgöző szépségű túraútvonal, amelyen már rengeteg ember vesztette életét.

A vakmerő kirándulni vágyókat rozoga létrák, meredek hegyoldalak és több száz méteres szintemelkedés teszi próbára, cserébe a fantasztikus kilátásért.


KALALAU ÖSVÉNY, HAWAI, USA:







A mindössze 35 kilométer hosszú, de annál kalandosabb Kalalau Trail (vagy Kalalau ösvény) Hawai, és talán a világ egyik legcsodálatosabb tengerpartjára vezeti az adrenalinéhes túrázókat. Cserébe azonban igen kemény az útvonal: sűrű dzsungel, zuhatagok és vízi átkelők követik egymást, az extrém tájat pedig a gyakori esőzések még veszélyesebbé tehetik.

Az ösvény kezdetén egy hivatalos útjelző tábla is figyelmeztet a veszélyre, amelynek tanúsága szerint már több mint 85 ember lelte halálát a kiszámíthatatlan szakaszon.


ANGELS LANDING, ZION NEMZETI PARK, USA:







Utah állam Zion Nemzeti Parkjában található az Angels Landing, vagy magyarul az Angyalok leszállópályája, amely egy magasra nyúló és hatalmas területű sziklaformáció. A négy kilométeres túra nagy része meglehetősen könnyen bejárható, azonban az utolsó pár száz méter annál nagyobb kihívást jelent.

Meglepő módon az igazi fenyegetés nemcsak az extrém, sziklás tájnak, hanem a túlzsúfoltságnak is köszönhető. Nap mint nap tapasztalatlan és izgalmakra vágyó turisták özönlik el a keskeny és meredek hegygerinceket. És bár a sziklákba lépcsőket vájtak és láncokat erősítettek, még ezeknek a biztonsági óvintézkedéseknek a betartása mellett is ijesztő és életveszélyes az út.


El Caminito Del Rey, Spanyolország:







Az El Caminito Del Rey, vagy magyarul a Király-ösvénye Spanyolország egyik legextrémebb túraútvonala. Több mint egy évszázaddal ezelőtt épült, és eredetileg szükségből készítették, hogy a munkások elérhessenek egy épülő vízierőművet. Ez a rövid ösvény azonban nem akárhol halad, hanem több mint 100 méter magasan lóg a föld felett, ahol keskeny fából készült deszkák vezetik át a kirándulókat a meredek mészkősziklákon.

A rendszeres karbantartás hiánya miatt az évek során a gyalogútból több helyen leszakadtak darabok, és életveszélyessé vált. A sok haláleset miatt ezért az utat 2001-ben lezárták a túrázók elől, és csak 2015-ben nyitották újra, immár sokkal biztonságosabbra építve azt, mint korábban. A túraútvonal pazar kilátást nyújt a környező folyókra és a festői völgyekre.


MIST TRAIL, HALF DOME, USA:







A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található Half Dome egy gránitóriás, amelynek megmászása lenyűgöző kilátással, azonban sok veszéllyel is kecsegtet. A csúcs eléréséhez sziklafalakhoz rögzített acélkábeleken keresztül vezet az út, amelyen mozgalmasabb napokon túrázók százai másznak.

A kirándulás meglehetősen fárasztó, és akár 10-12 órát is igénybe vehet. Ráadásul a kábelek csúszóssá is válnak az esőben, és ez villámcsapásokkal párosulva, vihar esetén igazzá rémálommá teszi a Half Dome-ot.


A HUAYNA PICCHU, PERU







Azaz a ,,Machu Picchu Halállépcső" becenévre hallgató rövid, de annál meredekebb ösvény a Machu Picchu mögött húzódó ikonikus csúcsra ér fel.

A híres inka lelőhelyről felfelé vezető ösvény, az ősi város közelében található hegyre vezet, méghozzá egy ötszáz éve épített, 305 méteres, meredek gránitlépcsősoron át. A gyakori esőzés, valamint az omladozó hegyoldal alaposan megnehezíti a túrát, a megfelelő lábbelik és felszerelések hiánya pedig egyenesen életveszélyessé teszi azt.


A KAWAH IJEN-TÓ ÉS VULKÁN:







Az indonéziai Jáva szigetén található vulkán 2600 méter magasan helyezkedik el, és a különleges, kék lávája sok-sok turistát vonz, holott az egyik legbarátságtalanabb táj a Földön. Az aktív vulkán kráterében ugyanis egy 200 méter mély tó helyezkedik el, amelyben víz helyett kénsav hullámzik.

Ennek a maró folyadéknak a pH-értéke 0,5, és pillanatok alatt marja szét az óvatlanul beleejtett tárgyakat, hogy az emberi bőrről már ne is beszéljünk. Ráadásul a hegyi kénbányákból gázfelhők pöfögnek kifelé, így a túrázóknak még gázálarcra is szükségük lehet. És még nincs vége a veszélyeknek, amellyel az utazók szembesülnek. A szél ugyanis gyakran keveri fel a vulkáni hamut, átmenetileg elvakítva ezzel a meredek ösvényeken túrázókat.


CASCADE SADDLE, ÚJ-ZÉLAND:







A túrázás az egyik legnépszerűbb tevékenység Új-Zélandon, a Cascade Saddle közel 15 kilométeres nyomvonala pedig a kirándulni vágyók számára a ,,Gyűrűk Ura" filmekben látható csodálatos tájakat kínálja.

Az ösvényt ugyanakkor az esős idő igazán veszélyessé teheti, hiszen a talaj csúszóssá és instabillá válik, amelyről viszont a lenyűgöző alpesi panoráma sokszor eltereli a kalandorok figyelmét, így rendkívül gyakoriak a balesetek.


DEATH VALLEY NEMZETI PARK, USA:







Kalifornia és Nevada államokban található Death Valley National Park, magyarul Halál-völgy Nemzeti Park az ország legszárazabb és legforróbb területe, ahol napközben nem ritka az 50 Celsius fok sem. A Halál Völgyében a hőgután kívül azonban más veszély is fenyegeti a látogatót; gyilkos lehet a helyi vadvilág is, ugyanis három mérgeskígyó-fajta is él a sivatagos területen.

A mindössze 4,5 kilométeres Red Cathedral Trailen (Vörös-székesegyház ösvény) túrázva nyílik az egyik legszebb panoráma a térségre, azonban elegendő víz, napolaj és GPS nélkül életveszélyes útnak indulni.


Link






. . . . .

 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: legcsodálatosabb, kiszámíthatatlan, biztonságosabbra, túlzsúfoltságnak, túraútvonalakon, életveszélyessé, legveszélyesebb, legrátermettebb, mészkősziklákon, leszállópályája, hegygerinceket, tapasztalatlan, sziklafalakhoz, szintemelkedés, tengerpartjára, túraútvonalait, sziklaformáció, köztársaságon, legnépszerűbb, életveszélyes, zarándokoknak, felszerelések, lábtámaszokba, acélkábeleken, adrenalinéhes, látogathatóak, veszélyesebbé, spanyolország, vízierőművet, előfordulnak, kénbányákból, szembesülnek, veszélyeknek, túraútvonala, elérhessenek, meglehetősen, következő felvételeken, világ legveszélyesebb, apró hiba, rozoga vaslépcsők, gyilkos vadállatok, alábbi képeken, kezdő túrázók, szikla oldalára, szent hegy, különleges útvonal, szikára épült, világ minden, magaslatra meredek, sziklákba vájt, bátor kalandornak, feljegyzések szerint, BÁRKIT ODAENGEDNEK, PEDIG OTT SOKAN MEGHALNAK, HIHETETLEN FELVÉTELEK, MOUNT HAUSHAN, DRAKENSBERG TRAVERSE, Dél-afrikai Köztársaságon, Grand Traverse, KALALAU ÖSVÉNY, Kalalau Trail, ANGELS LANDING, ZION NEMZETI PARK, Zion Nemzeti Parkjában, Angels Landing, Caminito Del Rey, Király-ösvénye Spanyolország, MIST TRAIL, HALF DOME, Yosemite Nemzeti Parkban, Half Dome, Half Dome-ot, HUAYNA PICCHU, Machu Picchu Halállépcső, Machu Picchu, KAWAH IJEN-TÓ ÉS VULKÁN, CASCADE SADDLE, Cascade Saddle, Gyűrűk Ura, DEATH VALLEY NEMZETI PARK, Death Valley National Park, Halál-völgy Nemzeti Park, Halál Völgyében, Cathedral Trailen,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Aki szeret, annak senki sem id...  Jó éjt  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  Messziről jött ember  Jó éjszakát  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Az udvariasság alapja: önismer...  Miért nem menti meg Jézus...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Beney Zsuzsa - Tavasz  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjt  Jó éjt  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Környezetvédelem  Ha így haladunk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Életművészet  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Környezetvédelem  Fodor Ákos költő,  Szép estét kedves látogatóimna...  A keserű igazság  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Pillangó  Föld napja április 22  Pillangó  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  A végzet az  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Muratáj  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  A keserű igazság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A Gömb  Föld napja április 22  Két tekintet van  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Fodor Ákos költő,  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Ma  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Paul David Tripp Április 23  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
következő felvételeken, világ legveszélyesebb, apró hiba, rozoga vaslépcsők, gyilkos vadállatok, alábbi képeken, kezdő túrázók, szikla oldalára, szent hegy, különleges útvonal, szikára épült, világ minden, magaslatra meredek, sziklákba vájt, bátor kalandornak, feljegyzések szerint, pazar kilátással, vakmerő kirándulni, fantasztikus kilátásért, világ egyik, adrenalinéhes túrázókat, extrém tájat, gyakori esőzések, ösvény kezdetén, hivatalos útjelző, kiszámíthatatlan szakaszon, magasra nyúló, négy kilométeres, igazi fenyegetés, sziklákba lépcsőket, biztonsági óvintézkedéseknek, betartása mellett, évszázaddal ezelőtt, munkások elérhessenek, épülő vízierőművet, rövid ösvény, föld felett, meredek mészkősziklákon, rendszeres karbantartás, évek során, gyalogútból több, utat 2001-ben, túrázók elől, túraútvonal pazar, környező folyókra, festői völgyekre, kaliforniai Yosemite, csúcs eléréséhez, kirándulás meglehetősen, kábelek csúszóssá, híres inka, gyakori esőzés, omladozó hegyoldal, megfelelő lábbelik, indonéziai Jáva, aktív vulkán, maró folyadéknak, óvatlanul beleejtett, emberi bőrről, hegyi kénbányákból, utazók szembesülnek, szél ugyanis, vulkáni hamut, meredek ösvényeken, egyik legnépszerűbb, kirándulni vágyók, ösvényt ugyanakkor, talaj csúszóssá, lenyűgöző alpesi, kalandorok figyelmét, ország legszárazabb, hőgután kívül, helyi vadvilág, sivatagos területen, egyik legszebb, legcsodálatosabb, kiszámíthatatlan, biztonságosabbra, túlzsúfoltságnak, túraútvonalakon, életveszélyessé, legveszélyesebb, legrátermettebb, mészkősziklákon, leszállópályája, hegygerinceket, tapasztalatlan, sziklafalakhoz, szintemelkedés, tengerpartjára, túraútvonalait, sziklaformáció, köztársaságon, legnépszerűbb, életveszélyes, zarándokoknak, felszerelések, lábtámaszokba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5936
  • e Hét: 25755
  • e Hónap: 65576
  • e Év: 243451
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.